Yrittäjän hyvinvoinnin puolesta – liikunta- ja kulttuurietu myös toiminimiyrittäjille!

Nostan näkymättömän hattuni kaikille yrittäjiksi ryhtyville. Vastuu itsensä työllistämisestä, liiketoiminnan pyörittämisestä ja mahdollisista työntekijöistä voi aiheuttaa yrittäjälle raskaan taakan. Yrittäjän oma hyvinvointi voi jäädä pitkien työpäivien jalkoihin, kun selkeää rajaa työ- ja vapaa-ajan välillä ei ole. Yrittäjä on kuitenkin yrityksensä tärkein voimavara. Jos yrittäjä ei toimi, ei yritys toimi.

Yrittäjän hyvinvointi ja työssäjaksamisen merkitys onkin kiistatta erittäin tärkeä tekijä yrityksen menestymisessä. Jopa niin tärkeä, että se on otettu huomioon myös verotuksessa.

Tällä hetkellä osakeyhtiön tai henkilöyhtiön osakkaana toimiva yrittäjä voi hankkia yrityksensä kautta itselleen omaehtoisen liikunta- ja kulttuuriedun. Tämä on mahdollista siten, että kyseisissä yritysmuodoissa työtä tekevä yrittäjä voi maksaa itselleen rahapalkkaa ja luontoisetua. Halutessaan hän saa euromääräisesti rajatun omaehtoisen liikunta- ja kulttuuriedun verovapaasti kuten muutkin yrityksen työntekijät. Osakeyhtiössä tai henkilöyhtiössä yrittäjä on siten palkansaajiensa kanssa samalla viivalla.

Nykylainsäädännön puitteissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kaikille yrittäjille, vaan verolainsäädäntö asettaa yrittäjät eriarvoiseen asemaan. Liikkeen- tai ammatinharjoittaja eli ns. toiminimiyrittäjä ei voi olla itsensä työntekijä ja palkansaaja. Siksi omaehtoisesta liikunta- ja kulttuuritoiminnasta aiheutuvia menoja ei voi korvata toiminimiyrittäjälle verovapaasti.

Toiminimiyrittäjä vastaa kuitenkin itse yrityksensä toiminnasta, jolloin hyvinvoinnin ja jaksamisen merkitys korostuu entisestään. Liikunta- ja kulttuuriedun mahdollistaminen toiminimiyrittäjille tukisikin siten sitä äärimmäisen tärkeää yrittäjien hyvinvointia ja työkykyä.

Suomen Yrittäjät on esittänyt esimerkiksi hallituksen kesän budjettiriiheen, että elinkeinoverolakiin lisättäisiin säännös yksityisen liikkeen- ja ammatinharjoittajan omaehtoisen liikunta- ja kulttuuriedun verovähennyskelpoisuudesta.

Omaehtoisen liikunta- ja kulttuuriedun verovähennyskelpoisuus olisi hyvinvointia lisäävä elementti, joka voidaan nähdä myös ennaltaehkäisevänä työterveyshuoltona. Työterveyshuollon kustannukset kun ovat nykyisin verotuksessa vähennyskelpoisia yritysmuodosta riippumatta.

Sanna Linna-Aro
veroasiantuntija
Suomen Yrittäjät

Kirjoita vastaus